De rol van een Casambi specialist

Op onze afdeling binnendienst werkt een team van kundige sales engineers dagelijks aan een breed scala van lichtoplossingen voor onze klanten. Patrick Harthoorn is één van deze collega’s. “Technisch nadenken om de beste lichtberekeningen te maken en het op locatie programmeren van licht control met Casambi zorgt voor afwisseling en maakt mijn werk leuk”, vertelt Patrick enthousiast. Patrick neemt ons mee in zijn werkzaamheden en vertelt ons meer over zijn werk met Casambi.

Casambi als specialisme
Als sales engineer is Patrick verantwoordelijk voor het maken van lichtberekeningen, lichtplannen en offertes. Een proces waarin altijd een zo volledige mogelijke lichtoplossing wordt uitgewerkt. Ruim een jaar geleden toen Patrick begon als sales engineer kwam de vraag of hij zich wilde specialiseren tot Casambi engineer. Casambi is een volledig draadloos lichtregel en control systeem wat Maas & Hagoort aanbied bij het creëren van slimme lichtoplossingen. “Ik vond het een uitdaging om mij hierin te verdiepen. Daarnaast sprak de technische kant en de uitgebreide mogelijkheden van dit licht control systeem mij erg aan. Hierdoor denk je niet alleen puur over de verlichting na, maar ga je meer de diepte in. Je denkt vooral over hoe de verlichting optimaal en slim gebruikt kan worden”, legt Patrick uit. Samen met collega Ben Dorst volgde Patrick een interne opleiding bij Casambi in Helsinki. Sindskort zijn beide collega’s gediplomeerd en gecertificeerd Casambi implementatie specialist. In Nederland zijn er op dit moment vijf Casambi experts, en ons team heeft daar twee van.

“Casambi daagt mij uit om dieper over de technologie van licht control na te denken.”
Patrick Harthoorn, Sales Engineer en Casambi expert

Toepasbaar op nieuwe én bestaande installaties
Tegenwoordig komt er steeds meer vraag naar slimme technologie. Casambi is daar één van. Het systeem is toepasbaar op vrijwel alle verlichting zowel oud als nieuw. Vooral bij verlichtingsrenovatie is Casambi een goede en slimme oplossing: “In tegenstelling tot andere lichtregelingen hoeft je niets te veranderen aan de bestaande bekabeling en installatie. Daar waar je met bijvoorbeeld een DALI lichtregeling extra kabels moet aanleggen hoeft dit met Casambi niet. Met een Casambi lichtregeling plaats je nodes* tussen de armatuur en de huidige voeding/bedrading. Vervolgens kun je deze volledig draadloos besturen”, legt Patrick uit.

*Nodes: Casambi gestuurde hardware

Uitvoerende rol
Het werk van Patrick vind hoofdzakelijk plaats op kantoor. Bij het maken van de lichtberekening en het intekenen van het lichtplan met Casambi zijn ook de functies van de armaturen geïnventariseerd. Wanneer de armaturen zijn gemonteerd en aangesloten begint de uitvoerende taak van Patrick. Hiervoor is hij regelmatig op projectlocaties te vinden: “Ik begin met het aanmaken van een netwerk waarbij ik de armaturen één voor één toevoeg en duidelijk sorteer op naam of ruimte-nummer. Ook de nodes, sensoren en schakelaren neem ik op in het netwerk. Vervolgens programeer ik de functies van de armaturen in. Denk hier aan bijvoorbeeld daglichtregeling, dimbaarheid, verlichting op beweging, het aanpassen van de verlichtingskleur en het aan- en uit gaan van de verlichting op basis van tijd scénes.” Patrick vervolgt: “Casambi bouwt vervolgens zelf een mesh netwerk op wat de draadloze lichtsturing mogelijk maakt. De klant kan vanaf dat moment zelf via een app op een tablet of smartphone de verlichting volledig en gebruiksvriendelijk aansturen.”

Vacatures

Vragen?

Eva helpt je graag verder.

Hulp nodig?